75 års markering 2017

Oversikt over arrangement

14.06. Seminar om de jugoslaviske fangene og “Blodveien” – et samarbeid mellom Falstadsenteret og Vennskapssambandet.

http://falstadsenteret.no/hva-skjer/event/blodveien-seminar/

17.06. Markering i Bergen – Et samarbeid mellom Serbisk Riksforbund og Bergen kommune – Vennskapssambandet støtter arrangmentet. Se mer om arrangementet på vår FB-side. Se her

17.06. Markering i Trondheim – på Moholt kirkegård – kl. 12:00

Samarbeid mellom Trondheim kommune og Vennskapssambandet

Fra 20. juni til 23. juni er det en rekke arrangement i Nordland. Frem til markeringen på Korgfjellet er det Nordland fylkeskommune som er ansvarlig arrangør, sammen med de aktuelle kommunene og Narviksenteret.

20.06 Narvik – Konferanse med tema: “Jugoslaviske fanger og deres minne” Narvik senteret

21.06. Minnemarkeringer i Narvik og Beisfjord

21.06. Minnemarkring på Fauske

22.06. Minnemarkering i Saltdal. Dette er lagt til krigskirkegården i Botn.

Her vil HM Kong Harald tale og legge ned krans, for å hedre minnet om de jugoslaviske fangene

23.06. Nasjonal hovedmarkering for minnet om de jugoslaviske fangene

Program 

Kl. 12:00: Avduking av «Blodveien-tavle» ved minnesmerket i Osen

Kransenedlegging

Kl. 13:15: Avduking av «Blodveien-tavle» ved minnesmerket på Fagerlimoen (Korgen)

Kransenedlegging

Kl. 15:00: Visning av filmen «Blodveien» på Korgen samfunnshus (gratis inngang)

Kl. 17:00: Fredsmarsj fra Preikestolmoen. (Stedet ligger på nordsiden av fjellet.)

Alle som deltar på marsjen vil få en spesialdesignet «Blodveien-pin»

Kl. 18:00: Avduking av tavlen på toppen av Korgfjellet

Avdukingen vil blir foretatt av ungdommer fra Serbia og Norge

Kulturinnslag

Kl. 18:30 St. Hansfest på fjellet.

kl. 19:30: Stort St. Hansbål tennes ved Fjellstua/Kroa på toppen av fjellet.

 Verdig minnemarkering med gode venner

75 års minnemarkering av de første jugoslaviske fangene som kom til Nordland under andre verdenskrig. 

De fem kommunene som var vertskap for minnemarkeringen har hver sin vennskapsby i Serbia. Narvik og Kikinda, Fauske og Melenci, Saltdal og Nis, Vefsn og Gorniji Milanovac og Hemnes og Prokuplj.

-Minnemarkeringene for de jugoslaviske fangene skedde på ulike steder over hele landet, men de fleste og de største skjer i Nordland. Her hadde vi mange og blant de verste leirene. Det har gått 75 år og vi skal aldri glemme. Men vi skal samtidig se fremover i et freds- og bærekraftig utviklingsperspektiv. Vi må se framover – og ungdom er framtiden vår sa fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap).

Narvik

Dagen startet med en åpen konferanse med tittelen «Jugoslaviske fanger i Norge og deres minne» på Narviksenteret. Tomislav Dulic fra Uppsala Universitet og forsker Mikael Stokke foreleste om fangene og deres liv i de norske fangeleirene. Deretter fortalte tidligere leder av vennskapsforeningen med det tidligere Jugoslavia og leder av Serbisk- Norsk vennskapsforening, Dragan Markovic om kontakten mellom våre to land i etterkant av krigen.

På samme måte som det ble gjort under Nordland fylkeskommunes besøk i Novi Sad tidligere i år, ble det signert en ny og forlengende Signering av vennskapsavtale – Klikk for stort bilde

Signering av vennskapsavtale under besøket i Narvik.

-Utveksling av ungdommer har vært en prioritet de 50 årene som Narvik og Kikinda har vært venner. Årlig har stipendiater fra Narvik og Kikinda gått på skole, lært språk og kultur i de respektive byer. Når vi nå forlenger vår vennskapsavtale er skole, utdanning, kultur og næring fremhevet som samarbeidsområder sa ordfører Rune Edvardsen (Ap) i sin tale under markeringen.

Fauske

På Fauske ble det avduket en sten i parken som bærer navnet til vennskapsbyen, Melenci-parken. statue – Klikk for stort bilde

-Vi ønsker fra Fauske å benytte denne markeringen til å feste vårt vennskap i stein. Det gjør vi ved å avduke en minnebauta her i Melenci park. Den skal minne oss om flere ting. Først og fremst om det vennskapet vi har- men steinen skal også minne oss om historien bak dette vennskapet. Nemlig 2 verdenskrig og det som skjedde både her og ellers i verden. Vi skal ikke glemme. Det er viktig at vi kjenner historien når vi skal forme fremtiden sa ordfører Jørn Stene (Ap).

Saltdal

Dagen startet på Saltdal bygdetun og Blodveismuseet. Deretter fortalte Synnøve Sjøvold Mykleset hennes far og bestefars fortellinger om den gang de hjalp jugoslaviske fanger til å flykte over til Sverige.

Delegasjonen fortsatte opp til Botn krigskirkegård hvor HM Kong Harald overvar seremonien. Dagen ble avsluttet med lunsj og omvisning på Galleri Adde Zetterquist og Nasjonalparksenteret på Storjord.

Vefsn og Hemnes

Vennskapssambandet Norge-Vest Balkan og kommunene Vefsn og Hemnes inviterte til «Nasjonal markering». I strålende sol og med stort oppmøte ble nye informasjonstavler avduket og kranser lagt ned. Det var en seremoni ved minnesmerket i Osen i Vefsn og en på Fagerlimoen i Hemnes.

Tekst: Susanne Forsland – Nordland fylkeskommune